חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

ריבית בנק ישראל עדכנית נכון להיום – מהי הריבית המעודכנת ומה משמעותה?

ריבית בנק ישראל היא אחת הכלים של בנק ישראל שנועד לסייע לו לנהל את המדיניות המוניטרית בישראל. לריבית יש משמעות חשיבה על המשק ועל משקי הבית. בעבר הריבית הייתה מפורסמת אחת לחודש, וכעת הפרסום הוא 8 פעמים בשנה.

מטרת הכתבה להסביר את המושג והשיעורים.

מהי ריבית בנק ישראל?

ריבית בנק ישראל היא הבסיס לריבית בה בנק ישראל מלווה כסף לבנקים המסחריים או לווה מהם כסף. דהיינו, בנק ישראל מציע הלוואה לבנקים בריבית בנק ישראל בתוספת 0.5% ומציע להם פיקדון בהפחתת 0.5% מריבית זו – אמצע המרווח הזה של 1% הוא גובה הריבית.

ריבית בנק ישראל נקבעת על ידי הוועדה המוניטרית בבנק ישראל שבראשה עומד נגיד בנק ישראל. עד שנת 2010, ההחלטה על הריבית הייתה נתונה בידי הנגיד בלבד ומאז נכנס חוק בנק ישראל חדש.

למרות הרשום לעיל, לריבית בנק ישראל יש חשיבות רבה מאוד על כלכלת ישראל ועל משקי הבית.

ריבית בנק ישראל נמוכה מידי גורמת להגדלת ההוצאות של משקי הבית והעסקים ובנוסף גידול בלקיחת הלוואות (בגלל ריבית נמוכה) – מה שגורם ללחצים אינפלציה ועליית מחירים. מנגד זאת, ריבית בנק ישראל גבוהה מדי מרסנת את הצריכה ואת ההשקעות – מה שגורם להאטה בפעילות כלכלית ולאבטלה.

על מנת להשיג את יעד האינפלציה, בנק ישראל קובע את גובה הריבית. לכן, ברגע שהאינפלציה גואה, בנק ישראל מעלה את הריבית. ברגע של שפל באינפלציה וקיפאון, בנק ישראל מוריד את הריבית.

חשוב להבין, כי לריבית זו יש השפעה חשובה על גובה ההוצאות ועל גובה ההשקעות / החיסכון, ולזה יש השפעה על רמת המחירים במשק. עליית מחירים (אינפלציה) גורמת לירידת ערך הכסף ולכן צרכנים קונים פחות וכתוצאה מכן הביקוש קטן מה שפוגע בכלכלה.

עוד חשוב להבין כי אחד מתפקידיו של בנק ישראל הוא לנהל את המדיניות המוניטארית. המטרה העיקרית של המדיניות המוניטרית היא שמירה על יציבות מחירים (שמירה על ערך הכסף), מה שמסייע ליצור צמיחה כלכלית בת קיימא במשק. יציבות מחירים מוגדרת באמצעות יעד אינפלציה שהממשלה קובעת ותפקיד מדיניות זו להביא להשגת יעד זה.

ריבית בנק ישראל מעודכנת

להלן שיעורי ריבית בנק ישראל העדכניים ביותר נכון להיום:

חשיבות מניעת אינפלציה גבוהה

הנסיון של בנקים מרכזיים בישראל ובעולם כולו מלמד כי אינפלציה גבוהה פוגעת במשק ובשווקים פיננסיים ובכך היא פוגעת בצמיחה יציבה של המשק. אינפלציה שוחקת את ערך הכסף מה שגורם לפרטים וליחידות כלכליות להתמקד בפעילות פיננסית שמטרתה להתגונן מפני שחיקת ערך הכסף באי הוודאות – פעילות זו פוגעת בירידת היעילות והפריון ומרחיקה את המשק ממיצוי הפונציאל שלו.

אי הוודאות לגבי ערך הכסף שיתקבל בעתיד פוגעות גם בכדאיות של השקעות, מרתיעה מהשקעות לטווח ארוך ומעלה את פרמיית הסיכון שדורשים המשקיעים והחוסכים.

אינפלציה גבוהה גם פוגעת בדירוג האשראי של המשק, בכך מפחיתה ומייקרת את האשראי הניתן לו. לכן, יש חשיבות למאבק באינפלציה.

יעד אינפלציה – יציבות מחירים

הממשלה, בהתייעצות עם נגיד בנק ישראל, קובעת את היעד ליציבות מחירים – מדובר על שיעור שנתי של מדד המחירים לצרכן, ובנק ישראל מחוייב להשיג רמה זו של מחירים. נכון להיום יעד יציבות מחירים נע בין 1% לבין 3% שיעור אינפלציה.

בנק ישראל אינו חותר להשיג את האינפלציה הנמוכה ביותר האפשרית, אלא בעמידה בטווח היעד ומניעת חריגות כלפי מעלה ומטה.

איך ריבית בנק ישראל משפיעה על משקי הבית והעסקים?

פשוט מאוד, ריבית בנק ישראל היא הבסיס כמעט לכל הריביות של הבנקים וחברות האשראי. כמובן, כל בנק וחברת אשראי מציעים ריבית שונה שהיא גם עשויה להשתנות מלקוח ללקוח על פי פרופיל הסיכון.

אולם, כאשר ריבית בנק ישראל יורדת, הרי שריבית הפריים יורדת ולכן גם האשראי נהיה זול יותר, או במילים אחרות – ההחזר החודשי על הלוואות יורדות וגם ההחזר הכללי יורד. השיטה עובדת גם להיפך.

כאשר ריבית בנק ישראל עולה, אז האשראי מתייקר, כיוון שריבית הפריים עולה ובכך ההחזרים החודשיים גדלים וגם ההחזר הכולל על ההלוואה גדל.

מועדי החלטות פרסום ריבית בנק ישראל

עד שנת 2017, בנק ישראל פרסם את הריבית עבור החודש הבא, ביום שני שלפני יום רביעי האחרון בכל חודש. כך שבנק ישראל פרסם 12 פעמים בשנה את הריבית.

בחודש ספטמבר שנת 2016 הודיעה הועדה המוניטרית בבנק ישראל על החלטתה להפחית את תדירות פרסום החלטת הריבית ל-8 פעמים בשנה וזאת החל משנת 2017. הוועדה ציינה כי כך מקובל במשקים גדולים ובנוסף לכך, רמת האינפלציה בישראל יציבה בעשורים האחרונים ואין צורך להגיב באופן מהיר.

הבנק מפרסם את ריבית בנק ישראל בימי שני כפי שהיה נהוג עד כה בחודשים פברואר, מאי, אוגוסט ונובמבר. עבור החודשים ינואר, אפריל, יולי ואוקטובר, בנק ישראל מפרסם ביום שני השני בחודש. במקרים בהם אין אפשרות לפרסם ביום זה עקב חג, אז הוא יוזז.

מידע נוסף

  • ריבית הפריים היא ריבית שהבנקים המסחריים משווקים לפיהם למשקי הבית ולעסקים הלוואות שונות וגם משכנתא. ריבית פריים היא ריבית בנק ישראל בתוספת 1.5%.
  • כתבה זו נכתבה במקור בתאריך 26.11.2018.

חקיקה ופסיקה

  • חוק בנק ישראל, התש"ע-2010

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil