חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

שעות עבודה – מהו אורך יום עבודה ואורך שבוע עבודה וכמה שעות בכלל עובדים?

שעות עבודה הן כל אותן שעות בהם העובדים מועסקים בין אם החישוב לפי יום עבודה, שבוע עבודה או חודש עבודה וחשוב לדעת כמה מותר ואסור לעבוד. ההוראות מגיעות על פי חוק, אך מעסיקים יכולים לספק תנאים טובים יותר.

מטרת הכתבה היא להסביר את הזכאות הזו.

מהן שעות עבודה?

אולי נשמע שמדובר על שאלה ברורה מאילו, אבל התשובה עליה עלולה להפתיע.

שעות עבודה הוא חלק מהזמן שבו העובדים עומדים לרשות העבודה אצל המעסיק או במקום העבודה, או במקום אחר שבו נדרשים להיות העובדים בהתאם לדרישה של המעסיק. כך שאם העובדים מגיעים לעבודה למשל לצורך ישיבת צוות, הזמן הזה הוא בתשלום ונחשב שעות עבודה.

פרק הזמן של העסקה (שעות עבודה) אינו כולל הפסקות בעבודה לצורך מנוחה וסעודה שאורכת כחצי שעה. אולם, הוא כולל הפסקות קצרות ומוסכמות על ידי המעסיק שהעובדים זכאים לקבל כמו למשל שימוש בחדר שירותים, מנוחה קצרה לצורך צבירת כוח או הפסקה קצרה לשתיים מים.

שעות עבודה מוגבלות במספר מירבי שלפיו ניתן להעסיק עובד ביום עבודה ובשבוע עבודה, והכל בהתאם להוראות חוק שבוע עבודה ומנוחה בישראל והחקיקה הנלוות אליה.

מי זכאי?

כל עובד שמועסק בעבודה אצל המעסיק או במקום העבודה זכאי להוראות שלפי החוק.

עם זאת, החוק אינו חל על סוגי עובדים אחרים, כמו למשל שוטרים, סוהרים, יורדי ים, אנשי צוות אוויר, עובדי הנהלה בכירה או עובדים בתפקידים המחייבים מידה מיוחדת של אמון אישי, או גם עובדים שתנאי העבודה ונסיבותיה אינם מאפשרים פיקוח על שעות העבודה והמנוחה שלהם.

אורך יום עבודה

אורך יום עבודה רגיל / מלא, פירושו כמה שעות עבודה רגילות מותר להעסיק עובד במהלך יום אחד של עבודה. בהתאם לחוק, יום עבודה לא יעלה על 8 שעות עבודה.

יש כמה סוגים של ימים כאלו שחשוב לדעת ולדבר עליהם:

1. יום עבודה במקום עבודה של 5 ימים בשבוע

במקום עבודה של 5 ימי עבודה בשבוע, יום העבודה המירבי הינו 9 שעות עבודה ברוטו כולל כל ההפסקות, או 8.6 שעות עבודה נטו (8 שעות ו-36 דקות) ללא ההפסקה למנוחה וסעודה.

כדי להשלים לאורך שבוע עבודה מירבי, אז יום עבודה מקוצר אצל עובדים אלו הוא 8 שעות עבודה ברוטו לרבות כל ההפסקות או 7.6 שעות נטו (7 שעות ו-36 דקות) ללא הפסקת אוכל.

2. יום עבודה במקום עבודה של 6 ימים בשבוע

במקום עבודה של 6 ימי עבודה בשבוע, יום העבודה המירבי הינו 8 שעות עבודה ברוטו כולל כל הפסקות, או 7.6 שעות עבודה נטו (7 שעות ו-36 דקות) ללא הפסקות מנוחה ואוכל.

כדי להשלים לאורך שבוע עבודה מירבי, אז יום עבודה מקוצר אצל עובדים אלו הוא 4 שעות עבודה ברוטו או נטו (אותו דבר).

3. יום עבודה לפני מנוחה שבועית או חג

בנוסף למה שנכתב מקודם, בנקודות 1 או 2 לעיל, יום עבודה מירבי ביום שישי שהוא יום לפני מנוחה שבועית (שבת) או ביום ערב חג לפני חג יהודי – הוא 7 שעות עבודה ברוטו לכל היותר או 6.6 שעות נטו (6 ו-36 דקות).

עם זאת, ייתכן כי חלים הוראות אחרות שמקנות הטבות נוספות מעבר לקבוע בחוק כמו נוהג מקובל בעבודה או הסכם או צו, אזי במקרה כזה, הם יחולו.

עבור מי שאינו יהודי, ההוראה לעיל חלה על ימי המנוחה השבועי וימי החג שלו.

4. יום עבודה בעבודת לילה

עובד שעובד בעבודת לילה (משמרת לילה) שלפחות 2 שעות הן בין השעות 22:00 ועד 06:00, יום העבודה המירבי שלו הוא 7 שעות עבודה ברוטו או 6.6 שעות נטו (6 שעות ו-36 דקות).

אורך שבוע עבודה

אורך שבוע עבודה רגיל / מלא, פירושו כמה שעות עבודה רגילות מותר להעסיק עובד במהלך שבוע אחד של עבודה. שבוע עבודה מתחיל ביום ראשון בדרך כלל ועד יום שבת.

לפי החוק, מספר שעות העבודה המקסימליות שמותר לעבוד בשבוע עבודה הוא 45 שעות. אולם, צו הרחבה מסגרת 2000 הקטין זאת ל-43 שעות.

כמו כן, החל מחודש אפריל 2018 חל צו הרחבה בדבר קיצור שבוע העבודה במשק, כך ששבוע עבודה הוא 42 שעות.

אורך חודש עבודה

אורך חודש עבודה רגיל משמעותו כמה שעות עבודה מותר להעסיק עובד בחודש. החוק אינו מקסימום מספר שעות עבודה בחודש, אולם צו ההרחבה קובע החל מחודש אפריל 2018 כי חודש עבודה הוא 182 שעות.

שעות מעבר למותר

החוק קובע השעות לעיל אלו הן שעות העבודה הרגילות שהמעסיק יכול להעסיק עובד. כמו כן, הוא קובע את מתי מותר להעסיק מעבר לתקרות הללו, ובין היתר מסיבת משמרות בעבודה, בתי אוכל ומלון, שמירה, עבודה עם חולים ועוד.

בעת עבודה בשעות מעבר לתקרה, העובד זכאי לקבל גמול שעות נוספות.

חקיקה ופסיקה

  • חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951
  • צו הרחבה בדבר קיצור שבוע העבודה במשק, מיום 15 מרץ 2018

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil