חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

המסלקה הפנסיונית – כך תוכלו לדעת איפה הכסף שלכם ומה לעשות איתו

המסלקה הפנסיונית הוקמה בחודש יוני 2013 על ידי אגף שוק ההון במשרד האוצר בשיתוף עם חברת סוויפטנס על מנת למצוא את החסכונות הפנסיוניים שלכם, תוכלו לבצע ניוד כספים ולייעל את העבודה מול הגופים השונים.

החוק בישראל בנושא של זכויות פנסיוניות מסובך מאוד, יש ריבוי של גופים מוסדיים, מוצרים פנסיוניים, מעסיקים ומפיצים פנסיוניים. אך לא רק, גם תהליך העברת הכספים בין המעסיק לבין הגוף הפנסיוני ואף המעבר בין הגוף הפנסיוני אליכם הוא מורכב מאוד.

לכל המורכבות הזאת, מצטרפת העובדה שמרביתינו לא בקיאים בנושאים פיננסיים ואנו אף עשויים לא לדעת איפה הכסף שלנו מוחזק וכמה כסף יש כעת. זאת ועוד שאיננו יודעים האם הכסף הזה יספיק לנו לפרישה לפנסיה, כמה תשואה ודמי ניהול שילמנו, למעט הדוחות התקופתיים שאתם מקבלים.

על מנת לעשות סדר לכל הנושא הזה, הוקמה מסלקה פנסיונית בישראל או בשפה מקצועית יותר מערכת סליקה פנסיונית מרכזית. הכתבה הזו תעזור לכם להבין מהי המערכת הזו, למי היא מתאימה וכיצד להשתמש בה.

מהי המסלקה הפנסיונית?

ראשית כל, חשוב לדעת מה זה המסלקה הפנסיונית ולמה זה אמור לעניין אתכם בכלל.

המסלקה הפנסיונית
המסלקה הפנסיונית

המסלקה הפנסיונית היא מערכת של אגף שוק ההון של משרד האוצר (כיום האגף נקרא: רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון) שנועד להנגיש את המידע של החסכונות הפנסיוניים שלכם עבורכם. המסלקה הוקמה ומנוהלת נכון להיום על ידי חברת סוויפטנס (Swiftness) מבית נס טכנולוגיות והיא קודמה על ידי הממונה עודד שריג.

המסלקה הפנסיונית מציגה עבורכם את הנתונים המלאים אודות החסכונות הפנסיוניים שלכם בכל החברות והגופים המוסדיים ולרבות מידע הכולל אילו סכומים צברתם, כמה דמי ניהול אתם משלמים, מהם התשואות שהשיגו החסכונות עבורכם, האם ישנם כיסויי ביטוח שונים ואילו סוגים קיימים ומידע נוסף בעל ערך רב.

בנוסף לכך, המערכת מאפשרת לכם לבצע ניוד כספים במידה ויש לכם חשבונות לא פעילים או חשבונות כפולים נוספים. הדבר עוזר לכם לקבל תמונה ברורה על מנת שתוכלו לקבל החלטות מושכלות הרבה יותר.

זאת ועוד, המסלקה הפנסיונית מיועדת לשימוש לא רק עבורכם, החוסכים, אלא גם עבור כל השחקנים בשוק ובכלל: הגופים המוסדיים, המפיצים והמעסיקים וזאת על מנת לעשות סדר ולייעל את תהליכי העבודה השונים.

מי יכול להשתמש במערכת המסלקה הפנסיונית?

ישנם 4 סוגי שחקנים בשוק אשר עבורם נועדה לשימוש המסלקה הפנסיונית.

  1. חוסכים – אתם וכל אזרח ישראלי שיש לו חסכונות פנסיוניים.
  2. הגופים המוסדיים – קרנות פנסיה (חדשות מקיפות, כלליות, ישנות וגם בהסדר), חברות ביטוח (ביטוח מנהלים), קופות גמל, וכן קרנות השתלמות.
  3. מפיצים – סוכנויות ביטוח, סוכני ביטוח, סוכנויות הסדר, יועצים פנסיוניים וכן שירותים נוספים בתחום.
  4. מעסיקים – תאגידים וחברות, גופים ממשלתיים/ציבוריים, עצמאיים ונוספים.

המסלקה הפנסיונית – איך זה עובד?

לפני כן הסברנו מי יכול להשתמש במערכת, כעת נרחיב ונסביר לכם איך זה עובד למעשה.

1. חוסכים

לא פלא אם חלק מכם לא צופה בדוחות התקופתיים ששולחים הגופים הפנסיוניים שלכם (אגב, יש לנו מדריכים בנושא באתר שלנו). המסלקה הפנסיונית עושה לכם סדר במידה ויש לכם כספים במקומות אחרים שלא ידעתם עליהם, על ידי כך שהפקדתם בעצמכם או שהמעסיק שלכם הפקיד.

על מנת לאתר את כל החסכונות הפנסיוניים שלכם, עליכם להיכנס אל המסלקה הפנסיונית ולהגיש בקשה לקבלת מידע אודות החסכונות שיש לכם. המערכת תשלח את כל הגופים המוסדיים ותוך 3 ימי עסקים הם מחוייבים לספק המידע הזה.

המערכת תציג לכם את המידע הזה ואז תוכלו לראות היכן הכסף שלכם נמצא. תוכלו לבצע גם ניוד החיסכון הפנסיוני למוצר פנסיוני אחר וזאת על מנת לעשות סדר בפנסיה שלכם.

2. הגופים המוסדיים

הגופים המוסדיים לא בדיוק משתמשים במערכת הזו. הם למעשה מחוייבים לספק את המידע למערכת תוך 3 ימי עסקים לפי בקשת החוסך לפנסיה או יועץ / סוכן פנסיוני מטעם הלקוח.

3. המפיצים

המפיצים בכלל וסוכני הביטוח והסוכנויות בפרט יכולים לדאוג לעתיד פנסיוני טוב יותר עבור הלקוחות שלהם (החוסכים לפנסיה). כך למשל הם יכולים אל המסלקה הפנסיונית על מנת לקבל נתונים אודות המצב הפיננסי של הלקוח על מנת לבנות לו תיק פרישה עתידי טוב יותר לצורך כך הם נדרשים לקבל קוד אימות ייפוח כוח מצד החוסך.

הממשק אף חוסך לזמן למפיצים שכן הם אינם צריכים לפנות אל כל הגופים המוסדיים על מנת לאתר את החסכונות של הלקוחות. הזמן המינימלי שהגופים המוסדיים חייבים לספק מידע יכול להועיל לסוכנויות בכך שהם לא יאבדו את הלקוח.

בנוסף, המפיצים יכולים להגיש בקשות פרודוקציה לפי בחירה ותדירות.

4. המעסיקים

המסלקה הפנסיונית מאפשרת למעסיקים או למי שמטפל בנושא הפנסיה לדווח על הפקדות הפנסיה בצורה מהירה ועל פי חוק. המסלקה אף מאפשרת למעסיקים לסלוק את הכספים בפועל ולשייך אותם במקביל לדיווחים וזאת ללא תשלום סליקה.

המעסיקים יכולים להתנהל מול המסלקה הפנסיונית בלבד וזאת למרות גם אם הם מפקידים כספים עבור העובדים שלהם לכמה גופים מוסדיים במקביל, כך הדבר חוסך זמן רב.

המסלקה הפנסיונית מספקת דוחות ומסמכים המוכרים על ידי רשות המסים והביטוח הלאומי. כמו כן, המסלקה יודעת להעביר את הכספים בצורה נכונה לכל הגופים המוסדיים ותוכל לבצע התאמות נדרשות.

המסלקה הפנסיונית – מחירים ושירותים

תעריף מסלקה פנסיונית תלוי מאוד במשתמש אשר מעוניין בביצוע הפקת דוח או העברה בין המוצרים. הנה הפירוט:

חוסכים

אתם יכולים לבקש אישור אודות מידע פנסיוני מכל הגופים תמורת עלות של 20 ₪, עבור גוף מסויים 10 ₪, עבור מוצר פנסיוני אחד 5 ₪. בקשה לעדכון פרטים אישיים בגוף המוסדי ללא תשלום, בקשת עדכון כתובת עבור לקוח במוצר, ביטול ייפוי כוח יעלה 2.5 שקלים ובקשה לקבל מידע אודות הנתונים שהועברו לגביכם במערכת היא חינם וללא תשלום.

מפיצים

בקשה לקבלת מידע פנסיוני מכל הגופים תמורת עלות של 18 ₪, עבור גוף מסויים 10 ₪, עבור מוצר פנסיוני אחד 5 ₪. בקשה לעדכון פרטים אישיים בגוף המוסדי ללא תשלום (4 ₪ מידע על המוצר המתעדכן), בקשת עדכון כתובת עבור לקוח במוצר (2 ₪ מידע על המוצר המתעדכן), ביטול ייפוי כוח יעלה 2.5 שקלים אפשרי עבור יועץ פנסיוני בלבד.

כמו כן, בקשת פרודוקציה תדירות חודשית תעלה 0.5 ₪ לכל ת.ז, תדירות רבעונית תעלה 1.2 ₪ לכל ת.ז, תדירות חצי שנתית תעלה 1.8 ₪ לכל ת.ז, תדירות שנתית או חד פעמית תעלה 2.4 ₪ לכל ת.ז.

בקשה למידע על יתרות פיצויים יעלה 0.5 שקל, העברת דיווח הפקדות מעסיק יעלה 1.17 ₪ לכל ת.ז בחיוב מרוכז או 3 ש"ח לקובץ לכל גוף מוסדי + 0.15 לרכיב במוצר, סליקת כספים (במקביל לדיווח מעסיקים) הוא ללא חיוב – עלויות הדיווח בלבד.

מעסיקים

בקשה למידע על יתרות פיצויים יעלה 0.5 שקל, העברת דיווח הפקדות מעסיק יעלה 1.17 ₪ לכל ת.ז בחיוב מרוכז או 3 ש"ח לקובץ לכל גוף מוסדי + 0.15 לרכיב במוצר, סליקת כספים (במקביל לדיווח מעסיקים) הוא ללא חיוב – עלויות הדיווח בלבד. ישנו מחירון עבור חבילות ממשק למעסיקים בכמויות גדולות יותר, כך שניתן לקבל הנחה משמעותית.

המסלקה הפנסיונית – האם זה בטוח?

כן. אתם יכולים לסמוך על המסלקה הפנסיונית מכיוון שהיא כפופה לרשות שוק ההון ביטוח וחיסכון ונושא אבטחת המידע כפוף לרשות הגנת הפרטיות (רשות למידע טכנולוגיה ומשפט לשעבר). על מנת לזהות את החוסך, המסלקה הפנסיונית משתמשת בתקני אבטחה מחמירים באמצעות תקנות אבטחת מידע בישראל.

המסלקה הפנסיונית – מה חשוב לדעת?

  • המסלקה הפנסיונית לא מספקת המלצות וכדאיות של החסכונות הפנסיוניים השונים ולכן עליכם לפנות לגורמים בעלי רישיון.
  • ניתן לקבל מידע כל מי שחיפש מידע אודותכם באמצעות המסלקה הפנסיונית.
  • המסלקה הפנסיונית אינה רשאית לשמור את המידע שלכם – המידע נשמר במסלקה למשך 7 ימים בלבד ולאחר מכן הוא נמחק.
  • מומחים פנסיונים יכולים לגשת אל המידע שלכם רק לאחר שיש להם קוד אימות ייפוי כוח שלכם.

איך משתמשים במערכת?

על מנת להיכנס אל המסלקה הפנסיונית, ראשית כל עליכם לגשת את האתר ולהירשם שם.

  • היכנסו לאתר: www.swiftness.co.il.
  • לחצו על כפתור הרשמה בצד שמאל למעלה.
  • בחרו האם אתם: חוסך, סוכן/יועץ, או מעסיק.
  • מלאו את הפרטים שלכם: שם פרטי, שם משפחה, תעודת זהות, כתובת דואר אלקטרוני ושאלות נוספות.
  • בעמוד הבא יש לאמת את הזיהוי שלכם על ידי כרטיס אשראי, איסוף סיסמא בדואר ישראל, איסוף של הורה, או באמצעות מענה של 4 שאלות (תאריך לידה, תאריך הנפקת ת"ז, האם הונפק דרכון או האם יצאתם מהארץ ב-3 שנים האחרונות).
  • לאחר מכן המשיכו אל המערכת.

מה ההבדל בין המסלקה הפנסיונית לבין הר הכסף?

גם מנוע החיפוש הר הכסף מאפשר לכם לאתר את הכספים האבודים שלכם, עם זאת, יש הבדל משמעותי בין הר הכסף לבין המסלקה הפנסיונית.

ראשית כל, הר הכסף מראה לכם רק איפה הכסף, אתם לא יכולים לדעת כמה כסף, מהם המוצרים הפנסיוניים, מהי התשואה של המוצר, דמי ניהול וכדומה.

שנית, הר הכסף לא תמיד מדוייק והוא לפעמים לא יציג מידע של כספים נשכחים שלכם וזאת למרות שבפועל הם עשויים להיות. המסלקה הפנסיונית פועלת בשיטה אחרת, כך שהיא שולחת בקשות עבורכם ומקבלת כל המידע שברשותכם.

שלישית, הר הכסף הוא חינם וניתן לשימוש עד 10 פעמים. המסלקה הפנסיונית עולה תשלום מזערי וניתן לעשות שימוש כמה פעמים שרק תרצו.

רביעית, הר הכסף הוא יכול לשמש אתכם רק בהתחלה והיא לא חלופה לפנייה ישירה לגופים המוסדיים. המסלקה חוסכת מכם את הפניה לגופים המוסדיים ועושה זאת עבורכם.

לבסוף, מסלקה פנסיונית מאפשרת לכם לנייד את הכספים שלכם לגוף אחר. הר הכסף לא מספק אפשרות זו.

כמובן, שחשוב לציין שהר הכסף נועד לשימוש אישי ולא נועד לצורך המעסיקים או המומחים הפנסיוניים.

מסלקה פנסיונית – יצירת קשר

אם אתם מעוניינים ליצור קשר עם המסלקה, ניתן לעשות זאת בצורה הבאה:

  • טלפון: 076-8020400
  • דואר אלקטרוני: helpdesk@swiftness.co.il
  • מיקום: קריית עתידים, ת"א.

מידע נוסף

  • מסלקה פנסיונית מצגת
  • הר הכסף – מדריך איתור כספים אבודים – חסכונות פנסיוניים ופוליסות ביטוח חיים
  • הר הכסף 2 – מדריך איתור כספים אבודים – חשבונות בנק ופיקדונות
  • הר הביטוח – מדריך איתור ביטוחים כפולים – פוליסות וכתבי שירות

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil