חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

מדד הידידותיות של הבנקים לעסקים קטנים ובינוניים

ניתן לדעת אילו בנקים ידידותיים לעסקים לפי התנאים שלהם, דירוג הבנקים ופרטים נוספים באמצעות מדד הידידותיות של הבנקים לעסקים קטנים ובינוניים. המדד הוא פרי פיתוח של משרד הכלכלה והתעשייה והסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים בישראל.

מטרת הכתבה היא להסביר את המדד ופרטים נוספים.

מהו מדד הידידותיות של הבנקים?

מדד הידידותיות של הבנקים לעסקים קטנים ובינוניים הינו מדד של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה ומטרתו לעודד את המודעות, ידידותיות והתחרותיות של בנקים עבור עסקים קטנים ובינוניים.

כדי לדעת אילו בנקים ידידותיים לעסקים ועד כמה הם תחרותיים, המדד מתבסס על הנתונים הפיננסיים שהתאגידים הבנקאיים מפרסמים (בעיקר הדוחות הציבוריים שמפורסמים לבורסה ולרשות ניירות ערך), ובנוסף גם לפי סקר שנערך בקרב מומחים פיננסיים כמו יועצים פיננסיים, יועצי מס וכן רואי חשבון.

ככל שהמדד גבוה יותר בקרב בנק מסויים, כך אותו בנק ידידותי יותר לעסק קטן ובינוני וגם עבור חברת הזנק (סטארטאפ). לפי נתוני המדד, מגזר העסקים הקטנים הם כל העסקים עם מחזור מכירות של עד 50 מיליון שקלים חדשים בשנה קלנדרית.

הרכב מדד הידידותיות של הבנקים לעסקים

מדד הידידותיות של הבנקים לעסקים קטנים ובינוניים מורכב מ-3 משתנים והם:

1. מדד האשראי והעמלות לעסקים קטנים

חלק זה (40% מהמדד) של המדד הכללי בודר את שיעור האשראי שניתן לעסקים ואת הסיכון הנאמד בהעמדת האשראי. חלק זה מורכב מ-2 פרמטרים:

  • שיעור האשראי לעסקים קטנים מתוך כל האשראי לעסקים (20%) – במילים אחרות, כמה אשראי ניתן לעסקים קטנים חלקי סך האשראי שניתן לכל העסקים (קטנים, בינוניים וגדולים). ככל ששיעור זה גבוה יותר, כך יותר אשראי לעסקים קטנים ולכן יש דירוג גבוה יותר במדד.
  • שיעור הכנסות מריבית של עסקים קטנים ובינוניים ביחס לשיעור הפסדי אשראי של המגזר (20%) – במילים אחרות, עד כמה הבנקים מעריכים שהסיכון גבוה לאותם עסקים ולכן גובים מחיר גבוה יותר (ריבית) על האשראי הניתן וזאת חלקי הסיכון בפועל כמו אי תשלום וחובות. ככל ששיעור זה נמוך יותר, כך הבנק מעריך שעסקים אלו פחות מסוכנים ולכן יש דירוג גבוה יותר במדד.

2. מדד עלויות נלוות לאשראי לעסקים

בנוסף לריבית שהבנקים גובים, לעיתים יש עלויות נלוות לאשראי כמו פתיחת תיק ועוד. חלק זה (30% מהמדד) בודק את סך ההכנסות של הבנקים שלא מריבית ביחס לסך הנכסים כמו אשראי ופקדונות.

במילים אחרות, כמה עלויות נוספות הבנקים גובים חלקי היקף הפעילות שלהם. ככל ששיעור זה נמוך יותר, כך הדירוג במדד גבוה יותר.

3. מדד משוב יועצים פיננסיים

חלק זה (30% מהמדד) מבוסס על סקר משוב של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים בקר יועצים פיננסיים של המעוף וכן בקרב רואי חשבון ויועצי מס שעובדים עם עסקים קטנים ובינוניים. המתודולוגיה של הסקר מבוססת על פי משקלים לתחומים שונים הקשורים במתן אשראי וכן הרגישות לשינויים.

במסגרת הסקר נבחנים 10 תחומים:

  • איכות המענה למסמכים המוגשים.
  • בירוקרטיה (הליכים פרוצדורליים).
  • זמינות כוח אדם והמתנה בתור.
  • מידת הידידותיות של מערכות המחשוב והיישומים, וכן פיתרון בעיות טכניות.
  • נגישות לפקידים בעלי סמכות (כתובת אימייל, טלפון אישי וכד').
  • רמת הטיפול הכולל.
  • רמת המקצועיות.
  • רמת הקשב לבקשות שונות.
  • תעריפי עמלות.
  • תעריפי ריבית.

חשוב לציין כי בעבר, חלק זה (30%) במדד היה מדד נגישות טכנולוגית לעסקים שכלל בין היתר: העברת כספים, שירותי מט"ח, הפקדת שיקים בסלולר, הזמנת פנקסי שיקים, חיבור למערכת ניהול חשבונות ועוד.

מדד הידידותיות – נתונים עדכניים

הנתון העדכני ביותר הוא מבוסס לפי נתוני הדוחות הכספיים של הבנקים לשנת 2020 (ציון מדד גבוה יותר משמעו כי הבנק ידידותי יותר לעסקים קטנים ובינוניים).

דירוגבנקציון המדד
1מזרחי טפחות95
2מרכנתיל91
3לאומי85
4פועלים84
5הבינלאומי80
6דיסקונט75
מדד הידידותיות

דירוג לפי מרכיבי מדד:

בנקשיעור האשראי לעסקים קטניםשיעור הכנסות מריבית ביחס להפסדי אשראינטל תפעולי הכנסות שאינן מריבית ביחס לאשראי ופיקדונותמשוב יועצים פיננסייםסקר עסקיםציון משוקלל
מזרחי טפחות881001001008695.4
מרכנתיל1007797868890.8
לאומי578099998885
פועלים618596967583.7
הבינלאומי8164759310080.5
דיסקונט577882896675
רכיבי מדד הידידותיות

מידע נוסף

  • עיון בנתוני המדד העדכניים באתר הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים כאן.

חקיקה ופסיקה

  • החלטה ממשלה מספר 2190 מיום 12.08.2007
  • החלטה ממשלה מספר 3409 מיום 03.07.2011

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil