חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

דמי פיקדון על מכלי משקה (מיחזור בקבוקים) – תשלום, החזר, זכויות ועוד

כל אדם אשר רוכש מכלי משקה המכיל משקה, נדרש לשלם דמי פיקדון על מכלי משקה (מיחזור בקבוקים) בהתאם להוראות הדין המחייבות הטלת סכום הפיקדון עליהם. הסכום הוא אינו היטל, אלא פיקדון, כך שאותו אדם, צרכן או עסק, זכאי לקבל את הכסף בחזרה בעת החזרת הבקבוקים למיחזור.

מטרת הכתבה לספק הסבר בנושא.

מהם דמי פיקדון?

דמי פיקדון או פשוט פקדון על מכלי משקה, הם סכומי כסף אשר נוספים לעלות רכישת מכל משקה המכיל משקה והמשווק בישראל. כאשר קונים מכל משקה (בקבוק), מחירו כבר כולל את דמי הפיקדון, אם חל עליו כמובן, כמפורט בכתבה זו.

ההוראות חלות על מכל משקה שהוא כלי קיבול שמשווקים בו משקה, למעט חלב ומוצריו, בין אם המשקה הוא מלא ובין אם הוא ריק, אשר עשוי מכל חומר (זכוכית, פלסטיק, פח), כאשר הקיבולת שלו היא לפחות 0.1 ליטר ועד 1.5 ליטר לא כולל. אולם, שקית או מכל משקה העשויים בעיקרם מנייר או מקרטון, אינם נחשבים מיכל משקה לצורך הטלת הסכום.

החל מתאריך 01.12.2021 הפיקדון חל גם על מכל משקה גדול, שהוא מכל משקה כפי שמוגדר בפסקה קודמת, אך הקיבולת שלו היא החל מ-1.5 ליטר ועד 5 ליטר לא כולל.

תשלום הפיקדון משמש לצרכי עידוד מיחזור על מיכלי המשקה ולשמירה על הניקיון ואיכות הסביבה. הסיבה היא שמכל משקה, פוגעים באיכות הסביבה ולכן החוק נועד לעודד את המטרות של השמירה על הניקיון ואיכות הסביבה, הקטנת הפסולת מהבקבוקים וכמובן לעודד את המיחזור של אותם בקבוקים.

יצרן או יבואן, חייבים לייצר או לשווק, בהתאמה, מיכלי משקה החייבים בפיקדון, רק תוך כדי סימון באמצעות הטבעה או הדפסה עליהם או על התווית שלהם את המילים "חייב בפיקדון". כמו כן, סמוך להם את סכום הפיקדון. זאת כאמור באופן שלא ניתן להסרה או למחיקה בשימוש סביר.

יש לציין כי דמי פיקדון, כשמם הם, הם פיקדון על רכישה של אותם מכלי משקה מלאים. כאשר אדם מחזיר את מכל המשקה הריק, הוא זכאי לקבל החזר כספי.

אוכלוסיית יעד – מי חייב?

כל מי שרוכש מכל משקה, חייב לשלם פיקדון ליצרן, ליבואן או לבית העסק שממנו רכש את מיכל המשקה. כאשר מיכל משקה החייב בפיקדון הוא כלי קיבול הכולל משקה ואשר עומד בכל תנאים אלו:

  • מכל המשקה הוא מלא.
  • עשוי מכל חומר (זכוכית, פלסטיק, פח).
  • בעל קיבולת של 0.1 ליטר עד 1.5 ליטר לא כולל. החל מ-01.12.2021 גם על קיבולת של 1.5 ליטר עד 5 ליטר לא כולל.
  • הוא מסומן בכיתוב "חייב בפיקדון".

מי לא חייב?

מי שקונה את אחד מאלה:

  • מיכל משקה של חלב ומוצריו.
  • מיכל משקה שעשוי בעיקרו מנייר או מקרטון.
  • מיכל משקה שלא מצויין עליו כיתוב "חייב בפיקדון".
  • מיכל משקה בעל קיבולת 5 ליטר ומעלה.
  • מיכל משקה ריק (אולם, יש החזר כספי למחזיק בו).

סכום הפיקדון

דמי הפיקדון הקבועים בחוק נכון להיום הם 30 אגורות לכל מכל משקה מלא.

יחד עם זאת, השר להגנת הסביבה יכול לשנות את הסכום הזה לסכום אחר. למשל, כאשר הופסק השימוש ב-5 אגורות בישראל, דמי הפיקדון עלו מ-25 אגורות ל-30 אגורות.

זאת ועוד, יצרן או יבואן רשאי לקבוע ולהחליט כי לגבי משקה מסויים שהוא מייצר או משווק, סכום הפיקדון יהיה גבוה יותר מהסכום הקבוע לעיל או מהסכום שקבע השר להגנת הסיבה. כך למשל: על בקבוקי בירה משלמים דמי פיקדון בסך 1.2 ₪.

מימוש החובה

הרוכש נדרש לשלם את הפיקדון בעת הרכישה והתשלום בעד מכלה המשקה.

הרחבות נוספות

להלן מידע מורחב בנושא.

החזר דמי פיקדון

צרכן רשאי לגשת לכל בית עסק שמוכר כלי משקה כלשהו, של אותו יצרכן או יבואן, למסור את המיכל הריק ולקבל החזר כספי של דמי הפיקדון.

מידע נוסף

  • בית עסק המוכר לצרכן משקה לצריכה בתחומי בית העסק, אינו חייב לגבות פיקדון.
  • בית עסק חייב לסמן מחירים על המוצר והוא אינו רשאי לגבות סכום שהוא מעל הסכום הנקוב על המוצר.
  • בית עסק לא רשאי לדרוש תשלום נוסף מעל תשלום דמי הפיקדון החלים על המוצר.

חקיקה ופסיקה

  • חוק הפיקדון על מכלי משקה, תשנ"ט-1999
  • תקנות הפיקדון על מכלי משקה, תשס"א-2001
  • צו הפיקדון על מכלי משקה (דחיית מועד תחולת החוק על מכלי משקה גדולים), התשפ"א-2020

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil