חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

רשות ההגבלים תוכל למנוע מיצרנים ויבואנים ישירים לסכל תחרות

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה שניה ושלישית הצעת חוק הממשלתית לתיקון חוק ההגבלים העסקיים המאפשר לתת לממונה כל ההגבלים העסקיים סמכות להגביל יבואן ישיר שפוגע בתחרות או מצמצם את היבוא המקביל. ההצעה אושרה לאחר פרסום תזכיר החוק של הרשות לפני שנה.

בדיון, הממונה על ההגבלים העסקיים ציינה כי ישראל היא כלכלה קטנה שמסתמכת על יבוא ולכן ההצעה נועדה לתת מענה ברגע שיבואן ישיר רשמי מנסה לחסום את היבוא המקביל.

בענפים רבים, פועלים יבואנים אשר עובדים ישירות עם יצרן בחו"ל המייצר מוצרים שונים, עם זאת קיימים גם יבואנים שמייבאים את אותם מוצרים מגורמים אחרים. מצב זה גורם שהיבוא הנוסף הוא נקרא גם יבוא מקביל שהוא במקביל ליבואן הרשמי, מייבא את המוצר וגורם לתחרות באותו ענף ובאותו מוצר. במקרים רבים המוצר זול יותר ויכול להגיע לשיעורים של עשרות אחוזים לעומת המוצרים ביבוא הרשמי.

הצעת החוק החדשה נועדה למנוע מצב שבו היבואן הרשמי / הישיר (שלרוב יש לו הסדר עם היצרן) יפעל לסיכול התחרות מצד היבוא המקביל או לצמצם אותו – דבר שפוגע בצורה משמעותית בתחרות. על פי ההצעה, הממונה על ההגבלים העסקיים תוכל להורות ליבואן הרשמי לבצע פעולות וצעדים מעשיים לצורך מניעת הפגיעה בתחרות.

בנוסף, ההצעה תוכל למנוע את תופעת הגיאו בלוקינג (תופעה לפיה יבואן בלעדי מונע גישה של צרכנים ישראלים לרכישת מוצרים באתרי אינטרנט זרים, על מנת שאותו צרכן יקנה דרך ערוצי ההפצה של היבואן ולא ברכישה מקוונת).

ההצעה מקנה סמכות לממונה בהוראת שעה של 3 שנים, כאשר שר הכלכלה באישור ועדת הכלכלה יוכל להאריך את הוראת השעה בעוד 3 שנים לכל היותר.

בקרוב: רשות התחרות הכלכלית

בתוך כך, הוועדה הכינה לקריאה שניה ושלישית את ההצעה הממשלתית לרפורמה בחוק ההגבלים העסקיים לחיזוק האכיפה והקטנת הרגולציה. התיקון לחוק מבקש לשנות את השם של רשות ההגבלים העסקיים לשם חדש רשות התחרות הכלכלית. הרשות תמקד את פעילותה בתחומים בהם יש חשש לנזק פוטנציאלי בתחרות ומצד שני היא תפעל להקטנת הביורוקרטיה והרגולציה שיוצרים המנגנונים כיום.

הממונה, עו"ד מיכל הלפרין, ציינה כי מוצע גם לשנות את מבנה הענישה ולהאריך את משך הבדיקה של מיזוגים שמעוררים קשיים תחרותיים מ-30 ימים ל-120 יום. לצד זאת, הממונה ציינה כי יינתנו הקלות שמטרתם להעלות את הרף המצריך את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים ל-360 מיליון שקל.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil