חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

קרן פנסיה – מה זה, איך בוחרים ועוד מידע חשוב

קרן פנסיה היא אחת מסוגי חיסכון פנסיוני הקיימים במדינת ישראל, המקנה הטבת מס וכוללת בתוכה מרכיב חיסכון ומרכיב ביטוח מפני סיכונים. במהלך שנות העבודה, עובד מפריש כספים לטובת החיסכון הפנסיוני שלו, שמטרתם להקנות לו ביטחון כלכלי מסויים במהלך התקופה עד לפרישה ולאחר מכן.

כאשר מציינים את המילה פנסיה או פרישה, כולנו מתארים מצב בו אדם מסויים פרש ממקום העבודה שלו וכעת מקבל כספים מתוך החיסכון שהוא צבר במהלך השנים. בנוסף לחיסכון זה, הגמלאי עשוי לקבל קצבה המשולמת על ידי הביטוח הלאומי, אך היא איננה מספיקה, לכן חשוב לדאוג שתתקבל קצבה דרך החיסכון הפנסיוני כמו קרן פנסיה.

בכתבה זו נסביר מה זה בעצם קרן פנסיה, אילו סוגים קיימים, מהם דמי הניהול, מהם המוצרים התחליפיים לקרן פנסיה, קרן ברירת מחדל ועוד. מדריך זה ראשון בנושא ויהיו נושאים מורכבים יותר בהמשך.

אז מהי קרן פנסיה?

קרן פנסיה היא מוצר חיסכון פנסיוני וגם ביטוח פנסיוני, אשר נועד לטובת תשלום קצבת פנסיה לעמית (בעל החשבון) כאשר יפרוש מהעבודה בגיל פרישה, וזאת למשך כל חייו. כלומר, אדם מפריש במהלך שנות העבודה כספים לטובת קופת החיסכון כך שכספים אלו יהיו מקור הפרנסה של אדם זה החל מגיל הפרישה ואילך.

קצבת הפנסיה היא משכורת חודשית שמשולמת לחשבון הבנק של החוסך (גמלאי בגיל פרישה) והיא נוספת לקצבאות אחרות שעשויות להיות משולמות לאדם זה מכוח חסכונות / פקדונות או ביטוחים אחרים. כך לדוגמה, אזרחים מבוגרים זכאים גם לקבל קצבת אזרח ותיר (לשעבר – קצבת זקנה) מאת המוסד לביטוח לאומי.

למרות זאת, קרן פנסיה היא לא רק חיסכון, אלא כוללת גם מרכיב ביטוח – נכות ושארים. ביטוח נכות הוא ביטוח אשר משולם לעמית במקרה שהפך להיות נכה עד גיל הפרישה. ביטוח שארים הוא ביטוח המשולם לשארי העמית, אם הלך לעולמו.

כלומר, קרן פנסיה כוללת בתוכה 3 מרכיבים:

  • חיסכון לפנסיה – מרכיב חיסכון אשר משלם קצבת פנסיה חודשית לחוסך כאשר יגיע אל גיל הפרישה.
  • ביטוח נכות (אובדן כושר עבודה) – מרכיב ביטוח המבטיח תשלום קצבה חודשית לחוסך אם לא יוכל להמשיך לעבוד בגלל מצב בריאותו.
  • ביטוח שארים (למקרה מוות) – מרכיב ביטוח המבטיח תשלום קצבה חודשית או סכום חד פעמי למשפחתו במקרה של מות החוסך.

למה קרן פנסיה חשובה?

השאלה המדוייקת יותר היא למה חיסכון פנסיוני חשוב, שכן קרן פנסיה היא סוג אחד של חיסכון פנסיוני. בכל מקרה, נענה על השאלה כמו שהיא. קרן פנסיה היא למעשה אמורה להיות ההכנסה העיקרית של אדם כאשר יפרוש מהעבודה ויהיה גמלאי. הקצבה של הביטוח הלאומי איננה מספיקה ויש צורך לדאוג להכנסה נוספת שתהיה, בתקווה, העיקרית.

המדינה כבר הבינה זאת ומאז 2008 מחייבת כל אחד מאיתנו להפריש לפנסיה ומאז 2017 גם עובדים עצמאיים מחוייבים להפקיד לפנסיה שלהם. דאגה כבר היום לחיסכון הפנסיוני שלכם תמנע מכם בעיות בעתיד לאחר הפרישה של מציאת עבודה או עבודה במשרה מלאה.

אנשים מבוגרים צריכים לדאוג שהם מפרישים כספים כאלו שיספיקו להם לממן את המחייה בעתיד. על ידי הפקדה רציפה לקרן הפנסיה או לפחות להשקיע את הכספים בחיסכון, פיקדון או שוק ההון והכל לפי השקעות מסוגי סיכון המתאימים להם.

גם אנשים צעירים צריכים לדאוג לכך. חשיבה של "יש לי עוד 30 שנה+ לפנסיה, אני אדאג אחר כך" היא איננה בהכרח נכונה.

מאפייני קרן פנסיה

לקרן פנסיה יש מאפיינים ייחודיים לה לעומת מוצרי חיסכון וביטוח אחרים, והם:

  • שילוב של חיסכון ושל ביטוח – קרן פנסיה משלבת בתוכה גם חיסכון וגם ביטוח.
  • מבוססת תקנון – קרן פנסיה פועלת על פי תקנון (מסמך משפטי) אשר מגדיר את הזכויות והחובות של העמיתים (חוסכים בקרן פנסיה) והתקנון עשוי להשתנות מעת לעת על ידי החברה המנהלת.
  • קיימת ערבות הדדית – כל העמיתים בקרן הפנסיה ערבים זה לזה – לטוב ולרע.
  • הגנה מפני תנודות בשוק ההון – קרן פנסיה כוללת אג"ח מיועדות שמקנה המדינה בריבית גבוהה.
  • הטבות מס – קרן פנסיה מקנה הטבות מס שונות בעת ההפקדה.
  • מקדם המרה לא מובטח – מקדם שלפיו נקבעת הקצבה החודשית משתנה לפי תוחלת החיים והוא אינו קבוע.

סוגי קרנות פנסיה

קיימים כמה סוגי קרנות פנסיה בישראל, והם:

1. קרן פנסיה חדשה מקיפה

זוהי הקרן הפנסיה הנפוצה ביותר כיום אשר נוסדה ב-1995, המשלבת בתוכה חיסכון פנסיוני ארוך טווח וביטוח פנסיוני (נכות ושארים). קרן פנסיה זו כוללת גם אג"ח מיועדות של משרד האוצר המקנות ריבית שנתית של 4.86%, אג"ח אלו מהוות 30% מכספי הקרן. קיימת תקרת הפקדה לקרן פנסיה זו (בהמשך).

2. קרן פנסיה חדשה כללית

קרן פנסיה כללית (ידוע גם בתור "משלימה") היא קרן פנסיה חדשה אשר נותנת מענה כאשר מעוניינים להפקיד סכומים נוספים מעל תקרת ההפקדה בקרן פנסיה מקיפה. בנוסף, הפקדה לקרן זו אינה מחייבת רכישת כיסויים ביטוחיים כמו במקיפה.

3. קרן פנסיה ותיקה

קרן פנסיה ותיקה היא קרן פנסיה שהייתה קיימת עד לשנת 1995 שבה קצבת הפנסיה של החוסך מבוססת על פי שנות הוותק שלו בקרן ולא על פי סכום הצבירה בקרן. על פי המודל, כל עמית צובר זכות לפנסיה בגובה של 2% לשנה וזאת עד לתקרה של 70% בגיל הפרישה.

יש כמה סוגי קרנות ותיקות, שהם יפורטו בכתבה אחרת ייעודית לכך.

4. קרן פנסיה תקציבית

לעומת הסוגים הקודמים לעיל שהם למעשה קרן פנסיה צוברת, הייתה קיימת גם קרן פנסיה תקציבית שכיום סגורה להפקדות נוספות ומאז שנת 2001. הפרשות לקרן פנסיה מסוג זו הם על ידי המעסיק בלבד ואין העובד מפריש לשם. כאשר הסכומים שהמעסיק משלם הם על ידי התקציב השוטף של הגוף (גופים ממשלתיים). עוד שוני, הוא שהגוף אינו חייב להפריש בכל חודש, אלא להיות גורם מבטח בעצמו ולדאוג לפנסיה של העובד בפרישה.

תקרת הפקדה

תקרת ההפקדה היא הסכום המקסימלי שניתן להפקיד לקרן הפנסיה. לקרן פנסיה מקיפה יש תקרת הפקדה משום שמשרד האוצר מממן 30% אג"ח מיועדות, לכן אם לא הייתה תקרה, הרי שמשלם המיסים היה נדרש לשלם יותר כסף למימון אותה הוצאה.

תקרת ההפקדה לקרן הפנסיה המקיפה היא 20.5% כפול פעמיים השכר הממוצע במשק (על פי הביטוח הלאומי). עובד שמפקיד סכום מעל הסכום הזה, יידרש להעביר חלק מההפקדות לקרן פנסיה כללית (לא מקיפה).

מהו איזון אקטוארי?

כפי שנכתב לעיל, אחד המאפיינים של קרן פנסיה היא ערבות הדדית. כלומר, כל העמיתים בקרן ערבים זה לזה לטוב ולרע. ערבות הדדית זו קיימת מהסיבה כי קרן פנסיה מחוייבת לשמור על מאזן בין ההכנסות (הפקדות העמיתים ותשואות) לבין ההוצאות (תשלומי קצבאות פנסיה וביטוחי שארים ונכות וגם דמי ניהול על השקעות).

כאשר ההוצאות בשנה מסויימת של קרן הפנסיה עלו על ההכנסות, הרי שנוצר מינוס הנקרא גירעון אקטוארי. כך ההיפך, כאשר ההכנסות עלו על ההוצאות, נוצר פלוס – עודף אקטוארי.

משום שקרן פנסיה מחוייבת לשמור על מאזן שווה, מופעל מנגנון איזון אקטוארי. בגירעון – נגרע סכום כסף מכל העמיתים לכיסויו, בעודף – נוסף סכום כסף לכל העמיתים.

מהו מקדם המרה ואיך הוא משפיע על גובה הקצבה?

מקדם המרה הוא משתנה שבאמצעותו נקבע מהי הקצבה החודשית המשולמת לעמית בקרן הפנסיה וזאת למשך כל חייו. מקדם המרה נקבע על פי תוחלת חיים ולוח תמותה של האוכלוסיה והוא עשוי להשתנות מעת לעת.

קיימים 2 סוגי מקדמים: מובטח ואינו מובטח. מקדם מובטח קיים רק במוצר ביטוח מנהלים ועד לפוליסות שהופקו עד שנת 2012 (כולל). בביטוח מנהלים החל מ-2013 וגם בקרן הפנסיה, מקדם ההמרה אינו מובטח ולפיכך קצבת הפנסיה עשויה להשתנות בהתאם לשינויים.

ככל שמקדם ההמרה יהיה גדול יותר – כך הקצבה החודשית תהיה נמוכה יותר.

דוגמה: 

אדם צבר 1.2 מיליון שקלים בקרן הפנסיה ונקבע לו מקדם המרה של 200. מהי הפנסיה החודשית שלו?

כאשר מחלקים את הסכום 1.2 מיליון ב-200 – מקבלים סכום 6000 ₪ – זוהי קצבת הפנסיה החודשית של הגמלאי.

דמי ניהול

החברה המנהלת של קרן פנסיה גובה דמי ניהול על הפקדת החיסכון וניהול הכספים שלכם. דמי הניהול הם ההוצאה שלכם כחוסכים וההכנסה של החברה המנהלת. מעבר לכך שהם הוצאה שלכם, דמי ניהול מקטינים את החיסכון שלכם בקרן ולכן ככל שדמי הניהול נמוכים יותר, כך יישאר לכם יותר כסף.

דמי הניהול מורכבים מ-2:

  • דמי ניהול על הפקדה – עלות שנגבית מחוסך מגובה ההפקדה.
  • דמי ניהול על צבירה – עלות שנגבית מחוסך מגובה הצבירה שחסך.

דמי ניהול מקסמליים בקרן פנסיה הם: 6% מההפקדה ו-0.5% מהצבירה. אין זה אומר כי זהו התשלום שתשלמו, אלא זו העלות המירבית המותרת להם לגבות.

דמי הניהול המקסימליים בקרן פנסיה כללית הם: 4% מההפקדה ו-1.5% מהצבירה.

על מנת להשוות דמי ניהול, רשות שוק ההון השיקה מחשבון דמי ניהול המאפשר לבצע השוואת מחירים ועלויות ובכך להנגיש את המידע לציבור כדי להוריד את העלות.

קרן ברירת מחדל

קרן פנסיה ברירת מחדל היא קרן נבחרת על ידי רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון אשר מציעה דמי ניהול נמוכים משמעותית לעומת התחרות בשוק. החברות שניצחו במכרז, חוייבו לספק את אותם דמי הניהול למשך 10 שנים מיום ההצטרפות של העמית.

בחודש נובמבר 2016 נכנסו 2 קרנות ברירת מחדל שהציעו דמי ניהול נמוכים ובחודש נובמבר 2018 נקבעו 4 קרנות ברירת מחדל אשר יישארו במתכונת זו למשך 3 שנים.

השוואת תשואות קרנות פנסיה

קשה לדעת מהי קרן הפנסיה הטובה ביותר, כי נכנסים כאן מגוון של משתנים. אמנם, משתנה אחד כן ניתן למדידה והוא התשואה. גורמים רבים יכולים לומר לכם כי תשואה היסטורית אינה מלמדת על תשואה עתידית, והאמת אנחנו מסכימים חלקית עם המשפט הזה.

כאשר גוף מוסדי / חברה מנהלת משיגה תשואה עודפת על פני זמן רב – סימן שמנהלי ההשקעות בחברה הם מקצועיים, או לחילופין, מתולוגיית ההשקעה שלהם הוכיחה את עצמה. אז אין לדעת האם החברה הזו תשיג תשואה גם בשנים הבאות, אולם לחברה זו יש סיכוי גבוה יותר להשיג תשואות עודפות.

תשואה היא למעשה הרווח שעשתה קרן הפנסיה שלכם, ככל שהתשואה גבוהה יותר, הרי שהכסף שלכם עשה יותר כסף.

רשות שוק ההון מנהלת מערכת להשוואת קרנות פנסיה שבה היא מפרסמת בכל חודש את התשואות של קרנות הפנסיה השונות ובכך מאפשרת לנו להשוות תשואות. למידע נוסף היכנסו כעת אל הכתבה על המערכת הנקראית פנסיה נט.

דוח קרן פנסיה

קרן הפנסיה שולחת דוחות תקופתיים ודוחות שנתיים לעמיתים שלהם. בדו"חות אלו מוצגים נתונים אודות קרן הפנסיה שלהם, סך ההפקדות, סך דמי הניהול, סך התשואות והערכה לגבי הקצבה החודשית שתשולם בגיל הפרישה. הדו"ח הזה חשוב מאוד לקריאה על ידי כל אחד מאיתנו בכך שהוא יעזור לכם להבין עוד יותר על קופת החיסכון שלכם, להיערך מראש ולמצוא את המידע הנחוץ עבורכם.

כך למשל, תוכלו לראות האם המעסיק שלכם הפקיד לכם את הסכום כפי שהוצהר בתלוש השכר, האם הסכומים הללו הופקדו לפי גובה הפרשות כחוק, האם דמי הניהול כפי שהוסכמו ועוד. בגלל זה הכנו עבורכם כתבה שמטרתה לספק לכם מידע איך לקרוא את דוח הפנסיה הזמין באתר שלנו.

מה ההבדל בין קרן פנסיה לבין ביטוח מנהלים?

הן קרן פנסיה והן ביטוח מנהלים הם מוצרי חיסכון וביטוח פנסיוני. שני המוצרים נועדו לאותה מטרה – תשלום עבור הפנסיה של העובדים כאשר יגיעו לגיל הפרישה. הערה קלה: ביטוח למנהלים – הוא לא באמת רק למנהלים (זה רק השם שלו).

אולם, קיימים כמה הבדלים בינהם, והם:

  • חוזה / תקנון – בביטוח מנהלים קיים חוזה שלא ניתן לשינוי, בקרן פנסיה התקנון ניתן לשינוי.
  • דמי ניהול – דמי הניהול בקרן הפנסיה זולים יותר מאשר דמי הניהול בביטוח מנהלים.
  • מקדם המרה – עד 2013 לביטוח מנהלים היה מקדם המרה מובטח. כיום המקדם בשניהם מתעדכן כל כמה שנים.
  • איזון אקטוארי – לעומת קרן הפנסיה, בביטוח המנהלים אין ערבות הדדית ולכן בעת גירעון, חברת הביטוח נושאת בהפסדים.
  • ביטוחים – עלויות הביטוחים בביטוח מנהלים יקרים יותר מאשר בקרן הפנסיה.
  • אג"ח ייעודיות – רק בקרן פנסיה מובטחות אג"ח ייעודיות של משרד האוצר.

איך לבחור קרן פנסיה טובה?

יש כמה דברים שאותם יש לבדוק בעת בחירת קרן פנסיה והם:

  • תשואה – כפי שכתבנו לעיל, תשואה אינה מובטחת לשנים קדימה וקשה לנבא. אולם, גוף שמשיג תשואה עודפת על פני זמן, ככל הנראה עשוי להשיג תשואות טובות גם בעתיד.
  • דמי ניהול – דמי הניהול הם אינם הגורם החשוב ביותר. אולם לדמי ניהול יש השפעה מהותית על הכסף שלכם וביחס הפוך, ככל שהם יקרים יותר, כך הפנסיה קטנה.
  • איכות שירות – גם השירות הוא קריטי. לעיתים, 2 גופים עשויים להציע אותם דמי ניהול והתשואה שלהם די קרובה. אך מה שיכול להבדיל בינהם הוא איכות השירות. כדאי לקרוא את מדד השירות בחיסכון פנסיוני של רשות שוק ההון.
  • איזון אקטוארי – כדאי להעדיף גוף שמציע איזון אקטוארי עודף על פני זמן. גירעון מקטין את החיסכון ועודף מגדיל.

איתור כספים אבודים (פנסיוניים)

קיימים מקרים רבים בהם יש אנשים שלא הפקידו כספים מזה זמן מה בקרן פנסיה, קופת גמל או מוצר חיסכון אחר. במקרה זה החשבון הופך להיות לא פעיל, הכספים נמצאים באי וודאות ועדיין יש עליהם עמלות ששוחקות את החיסכון.

מי שחושב שיש לו כספים אבודים, יכול לחפש במערכת שהשיקה רשות שוק ההון. על כך כתבנו כבר כתבה פה: הר הכסף לאיתור כספים אבודים.

ניוד חיסכון פנסיוני

אם מצאתם כספים אבודים או אם אתם מעוניינים להעביר את קרן הפנסיה שלכם לגוף מוסדי אחר לניהול החיסכון שלכם. אתם יכולים לעשות זאת ללא בעיות. רשות שוק ההון קבעה כי כל אחד יכול לבצע ניוד חיסכון פנסיוני שלו ללא בעיות בין החברות.

מה עוד חשוב לדעת?

  • החל מ-01.01.2017 הפרשות לחיסכון פנסיוני הם: 6.5% מעסיק לתגמולים, 6% עובד לתגמולים, 6% (או 8.33%) לפיצויים.
  • אדם שצבר חיסכון המקנה קצבה שהיא גבוהה מהקצבה המזערית, רשאי למשוך את ההפרש כסכום הוני חד פעמי. הסכום בשנת 2018 הוא 4418 ₪ בחודש.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil