חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

רשות ניירות ערך: השקעה בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים – מסוכנת

רשות ניירות ערך פרסמה היום אזהרה לציבור המשקיעים מפני השקעה בתחום המטבעות המבוזרים (הקריפטוגרפיים). האזהרה כוללת את הסיבות שמהם יש להיזהר בעת השקעה במטבעות אלו, האם צריך לחשוש מהונאות ומה צריך להביא בחשבון בעת השקעה בהם.

השקעה במטבעות קפיטוגרפיים יכולה להיעשות בכמה דרכים שונות:

  • רכישה של מטבע דיגיטלי כגון ביטקוין.
  • רכישה של אסימון במסגרת הנפקה לציבור (ICO).
  • השקעה בחברות שפועלות בתחום זה.

שלושת סוגי ההשקעה הללו מהווים סיכון עבור המשקיעים ועשויים להביא לאובדן מלא של סכום ההשקעה. לצורך כך הרשות פרסמה את האזהרה הזו.

למה יש להיזהר בעת השקעה במטבעות מבוזרים?

הנפקה של מטבעות מבוזרים מבוססת על טכנולוגיית רישום מבוזר העונה לשם בלוקצ'יין. טכנולוגיה זו צפויה להתפתח לטכנולוגיה חדישה שתביא עמה בשורות ליזמים, למשקיעים ולכלל המשק. משום שטכנולוגיה זו עדיין בחיתוליה, התחום עדיין חשוף לסיכונים רבים לפי אופי ועוצמה שונים בצורה משמעותית ממה שקיים כיום.

משקיע שבוחר לשים את כספו בצורה ישירה או עקיפה באפיקי השקעה במטבעות מבוזרים, חשוף בסיכוי גבוה בפני התממשות של אחד הסיכונים הבאים עד לאובדן מלא של כספים:

1. סיכוני שוק

התפתחות של בועת מחירים, תנודתיות קיצונית בשווי המטבעות המבוזרים וכן נזילות נמוכה המגבילה את היכולת לממש את ההשקעה.

2. סיכונים תפעוליים

הסיכון להונאות ומניפולציות במסחר בפלטפורמות בלתי מפוקחות ובלתי מהימנות וכן הקושי בהפקדת כספים שמקורם במטבעות מבוזרים במערכת הבנקאית.

3. סיכוני אבטחת מידע

סיכוני סייבר רבים כגון גניבה או אובדן של סיסמאות (מפתחות פרטיים) לארנקים דיגיטליים המעניקים גישה למטבעות הקריפטוגרפיים. מערכות מסחר לא מפוקחות וארנקים דיגיטליים הם יעד פופולארי של התפקות סייבר נגדם.

4. סיכוני רגולציה

אסדרה עתידית של פעילות המטבעות הקריפטוגרפיים עשויה לגרור השלכות משמעותיות על כי מי שעוסק בתחום הזה, בעיקר עסקים וחברות המציעים מוצרים ושירותים על בסיס הטכנולוגיה. הדבר יכול לגרום שהפעילות שהם תסתיים לחלוטין.

האם צריך לחשוש ממעשי הונאה בעת השקעה במטבעות מבוזרים?

במילה אחת, כן. אמנם, טכנולוגיות הן בשורות טובות המביאות איתן הזמנויות חדשות, הן גם מושכות גורמים שרוצים לנצל אותן לצורך התעשרות מהירה על חשבון לקוחות תמימים. תרמית במטבעות מבוזרים עלולה לגרום לאובדן מלא של כספי ההשקעה, הסיכונים הם אף רבים יותר שכן הפעילות אינה מפוקחת.

אלו הן חלק מסימני אזהרה המאפיינים פעילויות מרמה בתחום:

  • תשואה גבוהה/קבועה – המשקיע צריך להיזהר כאשר מציעים לו תשואה גבוהה או קבועה בין אם ללא סיכון או בסיכון נמוך שכן היא ללא כיסוי.
  • הצעות יזומות – המשקיע צריך להיזהר כאשר פונים אליו בהצעה אנשים שהוא איננו מכיר ושהם לא שירותים מפוקחים.
  • הצעה טובה מדי – אם הצעת ההשקעה נשמעת טובה מדי, סיכוי גדול שמדובר בהונאה. ככל שהסיכוי לרווח גדול יותר, כך הסיכון גדל.
  • הפעלת לחץ – כאשר לוחצים לבצע השקעה מיידית, זה צריך להדליק נורה אדומה ולעורר חשד מדובר על תרמית. יש להיזהר ולבחון בצורה מקצועית את ההצעה שכן בד"כ לא ניתן להחזיר את הגלגל חזרה.
  • לא מפוקח – אם הגורם המציע את ההשקעה אינו מפוקח, אזי פעילותו מסוכנת יותר ואף עשויה להיות בלתי חוקית.

מה צריך לקחת בחשבון בעת השקעה במטבעות מבוזרים?

המשקיע צריך לשקול היטב לפני שהוא מחליט להשקיע בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים וזאת לנוכח הסיכונים הרבים הכרוכים בכך. כאן מספר דברים שחשובים לדעת ולבחון לפני ההשקעה:

השקעה ישירה במטבעות דיגיטליים

גם רכישה של מטבעות דיגיטליים כגון ביטקוין, כרוכה בסיכונים רבים. לכן יש לקחת בחשבון כמה סיכונים חשובים.

ארנקים דיגיטליים, במיוחד אלו המופעלים על ידי מערכות מסחר וצדדים שלישיים, חשופים לתרמיות, גניבות, פריצות ותקלות טכניות. לכן המשקיע צריך לנקטו בזהירות אשר בוחר ספק שאיתו הוא מעוניין לסחור או להחזיק במטבעות אלו. כדאי לבדוק שמדובר על גופים גדולים ומפוקחים בהם תהליכי בקרה ושמירה על כספי לקוחות.

המטבעות הקריפטוגרפיים מאופיינים בתנודתיות קיצונית בשערי המסחר שעשויים להגיע למאות ואלפי אחוזים בזמן קצר. שינויי מחירים אלו מהווים סיכון משמעותי עבור המשקיעים ויש להיערך לאובדן כספים משמעותי או מוחלט תוך זמן קצר.

מרבית מערכות המסחר משמשות כשוק משנ במטבעות קריפטוגרפיים והן אינן מפוקחות – דבר היוצר תופעה של חוסר שקיפות והגינות במסחר ובין היתר מניפולציות והרצות שערים מתואמת מצד גופים בעלי השקעה (Pump to Pump). אצל המשקיע צריכה להתעורר חשדנות וספקנות כלפי אמינות המידע במערכות אלו ויש לקחת בחשבון שרמת האיתנות הפיננסית והניהולית של פלטפורמות אלו לא ברורה וייתכנו קשיים בהחזרת כספים בעת גניבה, תרמית או קריסה.

בנוסף לקשיי הנזילות, מימוש ההשקעה של מטבעות קריפטוגרפיים עשויה להיתקל בקשיים רבים. עלויות המרה עשויות להיות גבוהות וכן עיכוב בעת העברת הכספים. בנוסף לכך, מכיוון שגם קשה להתחקות אחר כספים שהועברו במטבעות מבוזרים, ייתכנו קשיים בהעברתם אל חשבונות הבנק ובין היתר בגלל חוק איסור הלבנת הון ומימון טרור.

לבסוף, ישנה יותר ויותר רגולציה בתחום זה, והסיכון של הלבנת הון היא לא היחידה. רשות המסים פרסמה בחודש שעבר כי המטבעות המבוזרים הם נכסים ולא מטבעות, דבר שמשפיע בצורה משמעותית על אופן המיסוי והפעילות.

הנפקה של מטבעות חדשים (ICOs)

הנפקה של אסימונים דיגטליים היא כלי לגיוס כספים בדרך כלל על ידי מיזמים וסטארטאפים, זה עשוי להיחשב כמו הצעה לציבור של ניירות ערך. במקרה זה, הפנקת מטבעות חדשים חייבת להיות על פי חוק ניירות ערך ובכפוף לפרסום תשקיף. אם אין תשקיף, יש להיזהר מהשקעה זו ולברר מדוע ההנפקה לא מבוססת על ידי תשקיף.

כדאי מאוד לבחון האם ניתן לגלות מידע ושקיפות על פעילות המיזם ומי עומד מאחורי ההנפקה. מיהם היזמים ומה הרקע שלהם, כמה טוקונים (אסימונים) נמכרו או צפויים להימכר וכן על העריון העסקי והטכנולוגי.

חשוב לדעת כיצד המיזמים מתכוונים להשתמש בכספים אלו ומהן המטרות שלשמן נועדה ההנפקה והאם ישנן מטרות אחרות שלא מפורטות בתכנית העסקית. יש לברר האם ישנה תוכנית עסקית ברורה שהמשקיעה יכול לעיין בה, לקרוא ולהבין אותה.

בנוסף, יש לברר היכן הכספים של המשקיע נשמרים ומה הזכויות שמקנות הרכישה של המטבעות החדשים, חשוב לוודא שהן ברורות ומפורטות.

דבר אחר שיש לבדוק היא האופן היכולת למכור את המטבע בשוק המשני. האם קיים שוק כזה, האם ניתן למכור באופן חופשי את כלל המטבעות, האם ניתן לקבלת תמורה כספית חזרה בעת מכירת המטבע. חשוב לציין כי מנגנונים שונים המאפשרים יצירה ומחיקה של מטבעות לפי דרישה כוללים מגבלות שונות המשפיעות בין היתר על מחירי והיקפי העסקאות שניתן לבצע באמצעותם והם אינם בהכרח מהווים תחליף לנזילות אמיתית.

השקעה עקיפה במטבעות מבוזרים

הסיכונים בהשקעה ישירה במטעות קריפטוגרפיים (ICO או שוק משני) תקפים גם להשקעה בחברות שמתכוונות להיכנס לפעול בתחום זה ולרבות חברות ציבוריות. לאחרונה הודיעה רשות ניירות ערך כי חברות שערכן מבוסס על המטבעות המבוזרים לא ייכללו במסחר בבורסה זאת לצורך הגנה על כספי המשקיעים.

משקיע שמעוניין להשקיע בחברות שמתכוונות להיכנס לתחום זה, צריך לדעת כי כל הסיכונים בכתבה זו תקפים גם לגבי השקעה זו. סיכונים אלו מציבים סימן שאלה בנושא השווי הכלכלי האמיתי של ניירות הערך ואופן התמחור שלהן. לכן אפיק השקעה זה מהווה סיכון גבוה במיוחד לעומת אפיקי השקעה אחרים בשוק ההון.

בתוך כך, רשות ניירות ערך פרסמה קמפיין בתחילת השנה בדבר הסיכון הכרוך בעת השקעות לא מפוקחות, כאשר הכוונה היא מדוברת בעיקר על הצעות שמציעים למשקיעים עם תשואה מובטחת או חסרת סיכון.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil