חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

רופא תעסוקתי – מיהו, מה תפקידו וכיצד הוא יכול לסייע לעובד בעבודה?

במקרים רבים, עובדים נדרשים לפנות אל רופא תעסוקתי על מנת לבחון את כשירותו לעבוד בעבודה מסויימת או במקום עבודה מסויים. הרופא מסייע בקשת של מקרים על מנת לדאוג לבטיחות ולבריאות תעסקותית של העובד.

מטרת הכתבה להסביר את התפקיד, מה תפקידו ומי זקוק לו.

מיהו רופא תעסוקתי?

רופא תעסוקתי הוא רופא אשר מתמחה בתחום הבריאות והבטיחות התעסוקתית של עובדים רבים בישראל ומטרתו העיקרית היא שמירה על בריאותו של העובד. רפואה תעסוקתית היא היא ענף ברפואה הקלינית ועוסקת בעיקר בתור רפואה מונעת.

הרופא התעסוקתי מסייע הן לעובד והן למעסיק בשמירת בריאות העובד על ידי מיפוי של גורמי סיכון, וכן פיקוח שגרתי על בריאות עובדים שחשופים לגורמים מזיקים. בנוסף, הרופא מסייע להעריך שינוי בכושר עבודה לאחר פגיעה או מחלה של העובד בעבודה, תוך כדי טיפול שיקומי של העובד והחזרתו לעבודה.

הרופא התעסוקתי בקיא בנושאים רפואיים רבים כמו אונקולוגיה, אורתופדיה, אף אוזן גרון (אא"ג), עור, קרדיולוגיה, ריאות ועוד. בנוסף, הוא גם בקיא בנושאים הקשורים לחשיפה לגורמים תעסוקתיים ותהליכי העבודה השונים.

ככתוב לעיל, רופא תעסוקתי עוסק בתחום הרפואה המונעת ברמות השונות:

  1. מניעה עם הפחתת החשיפה – המטרה בחלק זה להפחית את החשיפה לגורמי סיכון כדי למנוע את הנזק הבריאותי. כל זאת על ידי חיסונים, הדרכות, בדיקה לקבלה לעבודה ועוד.
  2. מניעה עם איתור תחלואה – המטרה בחלק זה לאתר גורמי סיכון בשלב התחלתי כדי לעצור או להפחית את התקדמות הנזק הבריאותי. כל זאת על ידי פיקוח שגרתי.
  3. מניעה עם התערבות – המטרה בחלק זה להקטין את סיבוכי המחלה ולצמצם את השלכותיה, כמו גם לשמר את יכולת העובד להתפרנס ושילובו בחזרה. כל זאת על ידי בדיקות כושר עבודה, התאמות לתפקידים אחרים או קביעת אי כשירות לעבוד.

לכל קביעה של רופא תעסוקתי יש השלכות על העובד ועל המעסיק / מקום העבודה. תוקף ההחלטה היא חוקית ויכולה לקבוע הנחיות והוראות למעסיקים ולחברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי. כך למשל, חובת המעסיק לשלם פיצויי פיטורים אם העובד לא ימשיך לעבוד בעבודה.

אוכלוסיית יעד – מי צריך רופא תעסוקתי?

קשת התפקידים והבדיקות הנערכות על ידי הרופאים התעסוקתיים מסייעים לאוכלוסייה רבה של עובדים ואלו שאינם עובדים. להלן קהל היעד:

  • מועמדים או עובדים המעוניינים לבדוק אם הם מתאימים לסוג עיסוק מסויים.
  • עובדים שנפגעו ונדרשים להחליף תפקיד או לקבוע אי כשירות לעבוד.
  • מבוטחים שמעוניינים להגיש תביעה לחברת הביטוח במסגרת ביטוח אובדן כושר עבודה או לחברה המנהלת של קרן פנסיה במסגרת ביטוח נכות.
  • עובדים המעוניינים לקבל קצבה או גמלה מהמוסד לביטוח הלאומי בשל מחלת מקצוע או תאונת עבודה.
  • נפגעי עבודה שמצבם הוחמר ונדרשים לבחינה מחדש של דרגת הנכות שלהם.

רופא תעסוקתי – תפקידים ובדיקות

ככתוב לעיל, רופא תעסוקתי עוסק בתחום הרפואה המונעת. המטרה העיקרית שלו היא למנוע את הפגיעה, המחלה או התחלואה, או את המשך ההתפתחות שלה, ולא לטפל בה – כי לכך יש רופאים מומחים בתחומי העיסוק המפורטים גם לעיל.

אלו התפקידים של רופא תעסוקתי:

  • בדיקת קבלה לעבודה – בדיקה שנועדה להבטיח כי הבריאות של המועמד מאפשרת לו למלא את התפקיד המיועד. בנוסף גם כי ביצוע העבודה לא יחשוף אותו לסיכונים בריאותיים נוספים וכן כי הוא לא עתיד לסכן את הסובבים אותו. המעסיק הוא זה ששולח את העובד לבדיקה זו, כי הבדיקה מחייבת הגדרת תפקיד ודרישות.
  • בדיקה איתור ופיקוח רפואי – בדיקה של חשיפת העובדים לגורמי סיכון בריאותיים / תעסוקתיים בהתאם לתקנות בטיחות בעבודה. בהתחלה נערך סיור ובדיקה של תהליכי עבודה ולאחר מכן נבדקת ההשפעה ומשם קביעה של התאמה או אי התאמה של העובד לתפקיד המלווה בגורם הסיכון.
  • בדיקת כושר עבודה – בדיקה שמטרתה לבדוק האם העובד שנפגע בגורם הסיכון, יכול להמשיך לעבוד באותו תפקיד, או בתפקיד אחר אצל המעסיק או במקום עבודה אחר.
  • ייעוץ והדרכה לעובדים ולמעסיקים – במסגרת ביקור של רופא תעסוקתי, הוא מעניק ייעוץ למעסיק בנוגע להערכת סיכונים במקום העבודה והמלצה לבקרה. כמו גם, הוא מעניק הדרכות ולימוד בנושאי בריאות ובטיחות תעסוקתית, מניעה או חשיפה לגורמי סיכון, ומידע על אורח חיים טוב יותר.

רופא תעסוקתי – מחיר

שירותי הרפואה התעסוקתית בישראל, הניתנת על ידי רופאים תעסוקתיים, הם שירותים ציבוריים הניתנים לכל עובד בישראל ללא תשלום נוסף לעובד או למעסיק. כלומר, גם ללא השתתפות עצמית.

במילים אחרות, כל אחד מהעובדים משלם דמי בריאות בריאות (מס בריאות), אשר מממנים את סל הבריאות הממלכתי ולכן העלות כבר משולמת בשלב זה ואין תשלום מעבר לכך.

מכיוון שמדובר על סל בריאות ממלכתי, הרי שניתן לקבל את השירותים הללו על ידי 4 קופות החולים בישראל, בהתאם להיכן שהעובד משוייך: כללית, לאומית, מאוחדת, מכבי.

איך לפנות אל רופא תעסוקתי?

עובד או מועמד לעבודה שמעוניינים בשירותי רופא תעסוקתי צריכים לפנות אל קופת החולים אליה הוא משוייך (כללית, לאומית, מאוחדת או מכבי).

הפניה נעשית לפי מיקום של המעסיק או מקום העבודה, לא לפי מקום המגורים של העובד. לפיכך, כדאי לפנות אל קופת החולים המשוייכת כדי לקבל מידע נוסף.

ניתן להיכנס לאתר כל הבריאות של משרד הבריאות כדי לחפש את הרופאים המומחים.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil