חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

ניכוי מס או זיכוי מס: מהם ומה ההבדל בין הטבות ממס הכנסה אלו?

עולם המסים די מורכב והוא כולל סעיפים על גבי סעפים, הטבות, הקלות ותנאים שונים – זה הזמן לדעת מהוא ניכוי מס ומהו זיכוי מס וההבדל בינהם. מדובר על הטבות ממס המגיעות לקהל הזכאי לכך.

חשוב לציין כי כתבה זו דנה בהטבות מס אלו בהקשר של מס הכנסה בלבד, בהקשר של עובדים שכירים או עצמאים, ולא מסים אחרים (כמו מע"מ, מכס, ביטוח לאומי ואחרים).

מס הכנסה על הכנסות מעבודה

עובדים שכירים או עובדים עצמאים (כמו עוסק מורשה או עוסק פטור) נדרשים לשלם מס הכנסה על ההכנסה של החל מהשקל הראשון. עד לרגע שמגיע הקלה או הטבת מס מסויימת לעובד.

מס הכנסה על הכנסות מעבודה בישראל מחושב לפי מדרגות מס הכנסה – ככל שהשכר של העובד גבוה יותר, כך הוא משלם יותר מס. המס מוטל לפי אחוז מסויים באותה מדרגת הכנסה במכפלת הסכום שנמצא באותה מדרגת מס. כמובן, המס גדל רק על החלק של הסכום ההכנסה הנמצא במדרגה של המס.

דוגמה:

נניח ועובד מקבל שכר של 8,000 ₪ בחודש בשנת 2019. כמה מס הוא ישלם?

לפי השכר של העובד, על פי מדרגות המס בשנה זו – השכר נמצא במדרגה ה-2 בה המס הוא 14%. אבל, עד השכר 6310 ₪ היא מדרגת מס ראשונה שבה המס הוא בשיעור של 10%, ורק על ההפרש (8000 ₪ מינוס 6310 ₪) בסך 1690 ₪ יוטל מס של 14%.

לכן: העובד ישלם שכר של 631 ₪ (6310*10%) + 236.60 ₪ (1690*14%) = 867.60 ₪ סך הכל.

אבל…

יש עובדים שמשלמים מס נמוך או שלא משלמים מס כלל. אז איך זה יכול להיות? מכיוון שעובדים אלו זכאים להטבות מס מסויימות כמו זיכוי מס או ניכוי מס.

מהו זיכוי מס?

זיכוי מס הוא הטבת מס שמגיעה לעובד במתכונת של זיכוי ממס הכנסה – כלומר, הקטנת גובה המס לתשלום בפועל. כאשר נקבע כי העובד נדרש לשלם X ₪ מס הכנסה, נבדקות הטבות מס מסוג זיכוי ממס שמקטינות את הסכום ורק אז קובעים את סכום המס נטו לתשלום.

הטבות מס אלו יכולות להיות נקודות זיכוי ממס הכנסה, הטבות מס ליישובים, זיכוי על הפרשות לפנסיה ועוד. בכל הטבות המס הללו, לאחר שנקבע כמה העובד נדרש לשלם מס, מזכים את העובד מהמס ומקטינים אותו.

לדוגמה, עובד תושב ישראל זכאי לקבל 2.25 נקודות זיכוי ממס לתושב ישראל. כל נקודה שווה 218 ₪ בחודש לפי שנת 2019. במקרה כזה, העובד יקבי זיכוי בסך 218 * 2.25 = 490.50 ₪.

אם נחזור לדוגמה הקודמת, העובד היה נדרש לשלם מס של 867.60 ₪ וכעת מגיע לו זיכוי בסך 490.50. לכן, העובד ישלם בסופו של דבר מס בסך 377.10 ₪ בלבד.

מהו ניכוי מס?

ניכוי מס הוא הטבת מס שמגיעה לעובד במתכונת של ניכוי ממס הכנסה – כלומר, הקטנת גובה ההכנסה החייבת במס. כאשר נקבע כמה העובד זכאי לקבל הכנסה, נבדקות הטבות מס מסוג ניכוי מס שמקטינות את ההכנסה החייבת. כך שהטבת ניכוי ממס מקטינה את השכר של העובד לעניין חישוב מס ולכן מדרגות מס הכנסה חלות על סכום נמוך יותר – בסופו של דבר המס קטן.

חשוב לציין: לעיתים ניכוי מס נחשב לעיתים גם במקור. כלומר, בפועל, המעסיק הוא זה שמשלם את המס עבור העובד. חשוב לא להתבלבל בין סוגים אלו, למרות שמדובר על אותו מונח.

ניתן לקבל ניכוי ממס על הפרשות לפנסיה באופן עצמאי מהחלק של ההכנסה שעבורה לא הופרשו כספים לביטוח פנסיוני. כמו כן, יש מקרים נוספים שזכאים לקבל הטבת מס זו.

נחזור לדוגמה קודמת, נניח שמתוך אותו שכר, 1000 ₪ הם דמי נסיעות שעבורם לא מופרשים לפנסיה. במקרה כזה העובד יכול להפריש 11% מסכום זה (כלומר 110 ₪). מה שאומר כי מס הכנסה יחושב מהשכר 7,890 ₪ (8000 מינוס 110) ולא מתוך השכר המלא 8000 ₪.

כתוצאה מכך, המס ברוטו יפחת ל-852.20 ₪.

מה ההבדל בין זיכוי מס לבין ניכוי מס

בשורה התחתונה.. גם זיכוי ממס וגם ניכוי ממס מקטינות את גובה המס שהעובד משלם בפועל. עם זאת, ניכוי מס חל בשלב של לפני חישוב המס לתשלום, מנגד זיכוי מס חל בשלב של אחרי חישוב המס לתשלום.

שלב חישוב המס הוא השלב שבו נלקחת ההכנסה שממנה מחושב המס לתשלום במכפלת גובה המס לפי המדרגה המתאימה.

כלומר, ניכוי ממס מקטין את גובה המס ברוטו ו- זיכוי ממס מקטין את גובה המס נטו.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil